300 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO ÜCRETSİZ! 

Bebeklerde Yanık: 2. Ve 3. Derece Yanıklarda Ne Yapılmalı?

bebeklerde yanik

Bebeklerde 2. Derece Yanıklara Müdahale

Bu tarz yanıklarda derinin üst tabakasının yanı sıra dermis adı verilen derin tabaka da etkilenir. Fiziksel olarak bakıldığında kırmızı, beyaz, içi su dolu kabarcıkların olduğu, benekli ve şiş görünen bir görüntüye sahiptir. Doku hasarı 1. derece yanıklara göre daha fazla olduğu için daha ağrılı ve iltihaplanmaya açık yanıklar bu sınıfa girer. Böylelikle çeşitli yanık örtüleri ve pansuman uygulamak gerekir.  Pansumanlar sayesinde 2-3 haftada iyileşir ancak iz kalma durumuyla beraber cerrahi tedavi yöntemlerine gerek olabilir.

İkinci derece yüzeyel yanıklarda tedavi steril serum fizyolojik ile yanık yarası temizlendikten sonra özel pansuman kapama materyalleri ile yanık kapatılıp sarılır. Kapatılan yara örtüsünün türüne göre iki ile yedi gün arasında bir defa pansuman yapılır. Genellikle, ortalama 2 hafta içerisinde iz bırakmadan iyileşirler.

İkinci derece derin ve daha büyük yanıklarda cerrahi olarak ölü dokuların çıkarılması, normal derinin başka yerden getirilerek bölgesine dikilmesi gibi çeşitli cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu tedaviler yanık merkezlerinde ve  hastanelerin ilgili alanlarında uzmanlarca yapılmalıdır. İyileşme 3 haftadan uzun sürer. Eskar dokuları kaldırıldıktan sonra yeterince epitelize olamazsa greft operasyonları uygulamak gerekir.

3. Derece Yanıklara Müdahale ve Pansuman Süreci

Çocuklarda görülen yanık vakalarının %70’i 5 yaş altındaki yaş grubunda görülüyor. Yeni  yürümeye başlayan bir bebeğiniz varsa onun hızına yetişebilmek için sürekli tetikte bekliyor olmanız gerekebilir. Merak ve  yeni şeyler keşfetme iç güdüsü,  her türlü nesne veya objelere karşı merak uyandırır. Bu durum da bebekleri yanıklı kazalara  gebe tutar. anığın olduğu bölgeye göre kemik, kas ve tendonlarda kalıcı hasara yol açabilecek olan bu yanık çeşidinde yanan bölge kahverengi, siyah veya beyazımsı-sarı renkte bir görünüme sahiptir. Sinir uçlarındaki tahribat sebebiyle ağrı hissi görülmez ancak enfeksiyon ve ödem ihtimali çok yüksektir. Bu derecedeki yanıklar cerrahi müdahalein yanısıra rehabilitasyon gibi uzun ve ciddi bir tedavi süreci gerektirir. İz kalma ihtimali diğer yanıklara göre daha fazla.

Yanık Yara Tedavisi Öncesinde Bakım Detayları

Yanık yara bakımında yapılacak ilk şey yaranın temizlenmesidir. Yara başlangıçta serum fizyolojikle yıkanır ve temizlenir. Eğer yara kirli ise hafif bir sabunla da yıkama yapılabilir. Yara temizlendikten sonra yanık derinliği tespit edilir. Yaraya her hangi bir girişim yapılmadan önce ağrı kesici verilmesi hastayı rahatlatır.

Yanık bölge kirli, kontamine ve enfekte değil ise büller patlamamışsa genellikle sadece içinde toplanan mayi bir enjektör yardımı ile boşaltılır ve bül zarının alttaki zemin üzerine yapışması sağlanır. Böylece yanık yarası biyolojik örtü ile kapatılmış olur.

Yanık bölge kirli, kontamine, enfekte ise nakil veya hastayı soyma sırasında büller patlamış ve sıyrılmışsa bül artıkları debride edilir. 

Yanık Jeli ve Yanık Örtüsü ürünlerimizi görmek için tıklayın.

Etiketler: bebeklerde yanık
Ocak 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR

KAMPANYA