300 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO ÜCRETSİZ! 

Bilinenin Aksine: Oda Sıcaklığı Ne Olmalı?

oda sıcakligi

İdeal oda sıcaklığı 16 derece ile 21 derece arasında değişiklik gösteriyor. Giyinme şartlarına bağlı olarak yetişkinler için belirlenen oda sıcaklığı 16-21 derece arası, bebek odaları için ise 22-23 derece olarak gösterilir.  Hasta ya da yaşlı bireyler için ise 20 derece yeterli görülmüş. Diğer önemli ayrıntı ise yatak odalarının sıcaklığı. Çalışmalara göre uyku sırasında metobolik değişiklikler, 16 – 19 derece arası bir ısı bekliyor.  Güzelce havalandırılmış bir yatak, ortalama 18 derecelik bir ısı daha kaliteli bir uykunun uygun ortamı olduğunu anlıyoruz.

Isı Yüksek Ya Da Sınırdan Düşükse Neler Oluyor?

Kan basıncında değişiklikler, solunum yollarında bazı problemler ve hastalıklar,  uygun oda sıcaklığının sağlanmadığında vücudunda görülen en yaygın problemler. Bununla birlikte 23 derece üzerindeki oda sıcaklığının da çeşitli bakteri ve mikropların üreyebileceğini ve dolayısıyla hastalıklara neden olabileceği biliniyor.

Bebek Odaları İçin İdeal Isı Kaç Derece Olmalı?

Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.

Yenidoğan bebeğin vücut ısısı, koltuk altından ölçüm yapılıyorsa 36,5-37,5 derece arasında olmalı. Kulaktan ölçülen ısı bundan 0,5-1 derece daha yüksek bulunabilir. Kaloriferli ve ısı yalıtımlı evlerde genelde aşırı sıcak ve kuru ortam kış bebeklerini zorlarken, sobalı evlerde odalar arası ısı farkı problem olabilir. Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece ideal gösterilir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum olarak sunulan solüsyonlar denenebilir. Bebek cildi de ısı kaynaklı kuruluktan etkilenir. Banyoda cildi kurutmayan ürünler kullanılabilir ve sonrasında uygun losyon veya bebe yağları ile nemlendirme yapılabilir. 

Bebekleri Kat Kat Giydirmemelisiniz...

Bebek odası kışın da güneş alabilen, pencere açılarak havalandırılabilen bir oda olmalı. Soğuk havalarda bile evin havalandırılması gerekiyor. Odalar arası ısı farkının yaşandığı evlerde, bebeğin gereğinde çıkarılabilecek birkaç kat ile giydirilmesi ve ısı değişikliğine göre katların azaltılıp artırılması gerekiyor. Yenidoğan bebek için tenine temas edecek pamuklu bir badi ve üstüne ayaklı bir tulum en uygun kıyafet olarak tavsiye ediliyor. Tulum kalınlığı ısıya göre penyeden kadifeye kadar değişen dokularda seçilebilir. Uyuturken çok kalın giydirilmemesi, üzerine polar gibi hafif ama sıcak tutan bir battaniye ya da hafif bir yorgan örtülmesi gerekiyor. 

Infared Isıtıcılara Dikkat!

Bebeğin ısıtıcılara çok yakın ve ağır örtüler altında yatırılmasının sakıncaları var; özellikle ilk günlerde uyanma zorlukları, emmeme, halsizlik gibi durumlara yol açabiliyor. Bebekle kışın sokağa çıkılması gerektiğinde, normal ev kıyafetinin üzerine giydirilebilen içi izolasyonlu tulum tarzında giyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor. Mutlaka şapka kullanılmalı, rüzgârlı zamanlarda kulakları da içine aldığından emin olunmalı. Araba koltuğu ya da pusete kemerlerle bağlanabilen, zarf gibi bebeği sarabilen aparatlar, dışarıda vakit geçirilmesi gerektiğinde çok yararlı oluyor. Soğukta, rüzgârda kalınacak ise bebeğin açıkta kalan yüz bölgelerine soğukla teması azaltacak uygun kremler sürülmesi yararlı olur. Arabada bebek bir kat soyulmalı ya da araba fazla ısıtılmamalı. 

Tüm yenidoğanlar, ilk 4-6 hafta boyunca bağışıklık açısından duyarlıdır. Bu nedenle, özellikle enfeksiyonların sık olduğu kış mevsiminde kalabalıktan uzak tutulması gerekiyor. Anne baba ve evdeki birinci derece yakınlar dışında, kucak ve yakın temastan kaçınılması gerekiyor. Özellikle el temizliğine çok dikkat etmekte fayda var. Kış aylarında iç mekan, dış mekan arasındaki ısı farklılıklarına karşı bebeklerin daha hassas olduğunu, kalabalık ve kapalı ortamlarda hastalıklarla karşılaşma olasılığının yükseldiğini unutmayın. 

Etiketler: oda sıcaklıgı
Mart 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR

KAMPANYA